KUĆNO KOMPOSTIRANJE

U svakodnevnim aktivnostima kod kuće i na poslu stavaramo izvjesnu količinu otpada.
Veliki procenat tog otpada a naročito u kući predstavljaju ostatci od voća i povrća.

Obzirom da je ova vrsta otpada podložna brzom raspadanju uz pomoć patogenih bakterija dolazi do veoma brzog razvijanja neprijatnih mirisa još dok je otpad u kućnim posudama za otpad a naročito u kontejnerima za kolektivno sakupljanje otpada.

Naša tehnologija Vam nudi riješenje kako da iskoristite ostatke od voća i povrća u proizvodnji sopstvenog kućnog komposta a da pri tome nemate neprijatan miris u kući.

Za kućnu proizvodnju kvalitetnog komposta potrebna Vam je kanta za kompostiranje „Organko plus“ i preparat „Balans“.

Kako bi ste uvjek imali na raspolaganju aktivnu „Organko kantu“ potreban Vam je set od dvije kante.

U toku svakodnevnih aktivnosti u kantu za kompostiranje potrebno je ubacivati isitnjene ostatke voća i te ih posipati sa preparatom „Balans“ kako bi se unutar kante uspostavila fermentativna razgradnja bez neprijatnih mirisa.

U toku odlaganja otpada u kantu potrebno je otprilike na svaki treći dan iz kante ispuštati fermentacijsku tečnost koju možete razblaženu sa vodom koristiti za zalivanje vašeg kućnog cvijeća ili koncetrovanu za zalivanje vaših odvoda.

Nakon punjenja „Organko plus“ kante potrebno je otpatke držati u istoj narednih 15 dana uz ispušanje fermentacijske tečnosti na svaki treći dan.

Nakon 15 dana vi ćete dobiti gotov fermentacijski kompost obogaćen korisnim mikroorganizmima koji možete zajedno sa zemljom koristiti u Vašoj bašti ili sakasijama.