BIOREMEDIJACIJA

Gotovo sve današnje aktivnosti savremenog čovjeka usmjerene su na sticanje materijalnih dobara pri čemu je zanemaren aspekt degradacije životne sredine.

U zavisnosti od stepena degradacije u nekim slučajevima priroda sopstvenim mehanizmima vrši bioremedijaciju, ali u većini slučajevo to nije moguće.

Bioremedijacija degradiranih sredina uz pomoć korisnih mikroorganizama predstavlja proces gdje se poptpuno prirodnim putem vraća izgubljena biološka aktivnost kako zemljišta tako i muljeva i vodenih površina degradiranih industrijskim otpadom , naftnim i drugim štetnim jedinjenima.

U zavisnosti od količine ili površine degradirane sredine bioremedijacija se uspostavlja na postojećoj lokaciji ili se vrši premještanje na bezbjednu lokaciju gdje će se proces bioremedijacije odvijati određeni vremenski period.

Nakon bioremedijacije odnosno izvršenih analiza postupak se nastavlja ili završava uz prijedlog gdje odložiti ili iskoristiti bioremedirani sadržaj (zemljište, mulj, voda i sl.)

Neophodno je da naš stručni tim posjeti lokaciju degradirane sredine i prikupi što više potrebnih informacija ( površina, količina, porijeklo, način degradacije, vremenski period, postojeće analize i sl.) te na osnovu istih predloži potrebne mjere za započinjanje procesa bioremedijacije.

Proces bioremedijacije našim korisnim mikroorganizmima podrazumijeva izolovanje degradirane lokacije i zaustavljanje širenja degradacije na zdravu sredinu, a zatim ponovno uspostavljanje biološke aktivnosti u degradiranoj sredini.